Leerlingen met TOS

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben moeite met taal. Ze hebben vaak problemen met spreken en het begrijpen van de taal. Ook hebben deze kinderen een kleine woordenschat. Dan wordt het moeilijk om een opdracht van de leerkracht uit te voeren! 

1

Kinderen met TOS:
- horen goed
- leren hun moedertaal langzaam en moeizaam
- hebben een normale intelligentie
- kunnen klanken en woorden moeilijk onthouden
- hebben moeite met de grammatica
- vinden omgaan met emoties lastig
- hebben moeite met plannen

Een kind kan daar erg onzeker van worden. Het trekt zich terug of wordt juist agressief. Door de taalproblemen heeft het kind vaak moeite met het omgaan met klasgenoten. En ook als ouder weet je soms niet meer wat je moet doen om je kind te helpen. Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Thuis of op school. Ditzelfde kun je als ouders van kinderen met autisme ervaren. Als de communicatieproblemen groter zijn dan de gedragsproblemen, kun je bij onze instellingen Auris, Kentalis, VierTaal en Vitus Zuid terecht. 

Een taalachterstand is niet hetzelfde als een taalontwikkelingsstoornis. Een taalachterstand kan ontstaan als een kind zijn moedertaal weinig hoort of spreekt. Door meer taalaanbod, haalt het kind de achterstand vaak weer in. Bij een taalontwikkelingsstoornis is er meer aan de hand. Er is iets mis met het aangeboren vermogen om taal te leren. Het proces van taalontwikkeling verloopt afwijkend doordat de hersenen taal niet optimaal verwerken. Alleen meer aanbod helpt dan niet. Er is een gespecialiseerd behandelaanbod nodig.

Herken je de signalen? Download hier de poster "Heeft Jos een TOS?"